Lilla Anka design

måndag 25 juli 2011

Endast kärleken segrar!


Kan inte sluta att tänka på det som hänt i Norge! Dels bomben i Oslo, men mest det som hände ungdomarna på ön! Så fasansfullt det måste ha varit för dem, ofattbart, overkligt, förskräckligt, otäckt, ja som en skräckfilm, fast på riktigt!
Förfärligt också för alla dem som mist sina barn, syskon och vänner. En galning har bara rått och utan urskiljning skjutit så många ungdomar!

Men jag kan inte heller sluta att fundera på den människa som planerade och utförde detta hemska. Hur kan en människa överhuvudtaget göra nåt sånt här? Mina första tankar är att han är ingen människa utan ett monster utan hjärta och hjärna. Men ändå.........vad är det som har hänt denne pojke? För visst föddes han en gång som en helt vanlig liten pojke, inte var väl han ond redan då? Vad är det som gör att en människa utvecklar sådana onda tankar och idéer att han kan utföra ett sådant dåd? Visst finns kärlek, godhet och empati nedlagt i varje människa från början!? Vad har hänt????

Människans förtroende för andra människor rubbas och får en rejäl omskakning när sådana här händelser inträffar. Denna gången är det vi här i Norden ( speciellt Norge förstås) som vaknar upp och känner oss ännu osäkrare på våra medmänniskor.

I mitt huvud (och på mina läppar) har jag de senaste dagarna haft en sång och en text som min barndoms brevvän gjorde. Charlotte Höglund sjöng den här låten:

"Du kan aldrig segra
så länge du hatar

Du kan aldrig vinna

över ondska med hat

Endast kärleken segrar
kärleken segrar
Endast kärleken segrar
över ondska och hat

Hatet fräter sönder dig
och binder dig i ensamhet
Övervinn din bitterhet
med rätta vapenslag
Räck din hand till försoning
sluta tänka tillbaka

Våga tro på kärleken 

och du ska segra till sist

Endast kärleken segrar…

Älska den som hatar dig

välsigna den som hånar dig
bed för den som sårar dig

och handlar kärlekslöst
Låt dig aldrig förbittras
hatet kväver din glädje
Lämna allt i Herrens hand
och du ska segra till sist

Endast kärleken segrar

kärleken segrar

Endast kärleken segrar
över ondska och hat"


Nu består tro, hopp och kärlek, och störst av dem är kärleken!

4 kommentarer:

  1. Ja, störst är kärleken!

    SvaraRadera
  2. Precis så har mina tankar virrat med, hur kan en människa bli så ond? Vad orsakade det? Var han eller god en gång eller fanns ondskan alltid där? Vi har tänkt exakt lika!!

    SvaraRadera
  3. Det är ofattbart. Precis som du skriver vill man ju hoppas att det finns både kärlek och omsorg nerlagt på en människa. Men, ibland verkar inte alla ledningar och synapser i huvudet funka lika hos oss människor.
    Kan vara svårt att vända andra kinden till... men vi får aldrig sluta tro på kärleken!

    SvaraRadera
  4. Det finns inte ord för denna man med sådana hemska tankar. Usch! Jag blev oerhört ledsen och arg på denne mans ohyggliga dåd.
    Man kan trösta sig med att alla människor är födda lika oskyldiga; men sen, under olika omständigheter, sker det saker som vi inte förstår. Hur tänkte han?
    Vi har skänkt några tankar till våra norska grannar och vänner varje dag sedan i fredags.

    SvaraRadera